Sokan sokféle néven nevezik a transzszibériai expressz vonalán közlekedő harmadosztályú kocsit, a platzkartos hálóvagont, amelyben az orosz nép egymásra torlódva zötykölődik keresztül a végtelen tajgán. Bár sokféle útikönyvben olvastunk róla leírást, a képek és magyarázatok alapján is nehéz volt elképzelni, ezért úgy döntöttünk, inkább megmutatjuk videón. Hogy elviselhető-e, azt ki-ki döntse el maga.

A szemközti ágyon fekvő férfinek olyan szaga van, mint egy magára vizelő csövesnek valamelyik pesti aluljáróban. Kicsivel odébb a folyosón a visítozó kisgyerekek bilijét egy laza mozdulattal az ülés alá tolják, miközben két hatalmas hátizsákkal imbolygó orosz fiatal egy két literes műanyagflakonból szürcsöli a kvaszt, az oroszok legendás erjesztett italát. Igazi színes kavalkád, utazik a transzszibériai vasútvonal harmadosztályán.

Az eddigi leghosszabb utazásunk egyetlen vagonban a Jekatyerinburg és Novoszibirsz közötti 23 órás menet, amelyet egy harmadosztályú vagonban vészeltünk át. Mivel Jekatyerinburgot holtfáradtan hagytuk el, az út nem tűnik hosszúnak, mert az ágyakon kényelmesen el lehet aludni délelőtt és este egyaránt. A vagon miliője azonban egészen egzotikus, és ezt meg is szeretnénk mutatni. A szavak helyett ezúttal videóban.