Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megépítettük a magyar mamutot

Hatalmas mamutcsontvázak, valódi és műőslények, betonból öntött, vicsorgó és vigyorgó dinoszauruszok várják a látogatót Szibéria szívében, Novoszibirszkben. Mint kiderült, múzeum alatt itt nem teljesen ugyanazt értik, mint nyugaton, de aki akar, a csontokból akár saját mamutot is építhet magának.

8 Tovább

Így néz ki a szibériai "marhavagon"

Sokan sokféle néven nevezik a transzszibériai expressz vonalán közlekedő harmadosztályú kocsit, a platzkartos hálóvagont, amelyben az orosz nép egymásra torlódva zötykölődik keresztül a végtelen tajgán. Bár sokféle útikönyvben olvastunk róla leírást, a képek és magyarázatok alapján is nehéz volt elképzelni, ezért úgy döntöttünk, inkább megmutatjuk videón. Hogy elviselhető-e, azt ki-ki döntse el maga.

20 Tovább

Rákosi lovagol a metrón

Egy vadiúj felhőkarcoló tetejéről kelet New Yorkjaként tündököl alattunk Jekatyerinburg panelrengetege, amelynek utcáit sárga taxik helyett Ikarus-buszok róják. A város azonban nem a toronyról híres, hanem a helyi majonéz csodás ízéről, amit még dalban is megénekeltek a lelkes oroszok. Majonézt éltetni legjobban Michael Jackson vadiúj szobra alatt lehetne, a közös dal azonban vendéglátóinkkal elmaradt: az összhang annyira hiányzott, hogy még Rákosi Mátyást is lóháton vittük be a metróaluljáróba.

1 Tovább

Magyar biztatással születik újjá a nemzet Magna Hungariában

Egy maréknyi színész, egy magyarul beszélő lengyel tanár és Magyarországon tanult lelkes udmurtok munkálkodnak azon, hogy nemzeti öntudatra ébresszék a magyarok nyelvrokonait a magyar őshazában. A Volga és a Káma folyók mentén fekvő orosz tagköztársaság, Udmurtia finnugor lakóit saját nemtörődömségük sodorta az eltűnés szélére, de a Budapestről kapott lelkesedéssel újra felvették a harcot a nemzethalál ellen. Az izsevszki fiatalok már a világtörténelem második udmurt játékfilmjét készítik, amelynek lengyel producere és udmurt forgatókönyvírója is folyékonyan beszél magyarul: meglátogattuk az udmurt kulturális feltámadás élharcosait.


A második udmurt film ifjú színészei - és Lau

23 Tovább

Technikai tatárkimaradás

Nyizsnyij-Novgorod után a transzszibériai expressz hagyományos útvonaláról letérve az alternatív déli vonalnak vettük az irányt a tatárok fővárosa, Kazany felé. Tatarsztán izgalmas fővárosának a világörökséghez tartozó Kremljében őrült kérdésekkel üldöztük a vicces sapkát viselő tatárokat, és megmártóztunk a Kazanyka folyó kevéssé tiszta vizében is. Minderről egy barátságos videoösszeállítás készült, amely azonban sajnos egyelőre technikai okokból nem elérhető. Heves konzultációt folytatunk hazai szakértőkkel a hiba eredetére vonatkozólag, addig egy kép álljon itt a videó helyett.

1 Tovább

Transz-Szibéria

blogavatar

Egy szál hátizsákkal a Csendes-óceánig.

Utolsó kommentek